Brussen

Als Brus bevindt je je in een bijzondere situatie waarin je opgroeit met een broer of zus die een handicap heeft of chronisch ziek is. Je broer of zus heeft veel zorg en aandacht nodig. Dat is niet altijd leuk. Je kan behoorlijk boos zijn op de ziekte, handicap of stoornis, en tegelijkertijd houd je toch van je broer of zus.

Positieve kanten

Toch kan je als brus veel kracht halen uit het opgroeien met je broer of zus. Ook al zie je dat misschien nu niet zo. Andere brussen zeggen zelf bijvoorbeeld dat ze veel meer open staan voor mensen die ‘anders’ zijn. Ook kunnen ze meer genieten van kleine dingen. Brussen vertellen dat ze sneller zelfstandig en volwassen zijn geworden. Ze weten vaak beter hoe ze goed voor anderen kunnen zorgen.

Kans op problemen

Als Brus kan je ook in de problemen komen. Je neemt veel verantwoordelijkheden op je en is het soms ook handig om nee te zeggen. Als je dat niet doet, heb je namelijk meer kans op problemen dan andere broers en zussen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je eenzaam voelen;
 • Het lastig vinden om hun eigen ruimte in te nemen;
 • Moeite hebben met grenzen stellen;
 • Problemen op school;
 • Moeite hebben met vriendschappen.

Soms ontstaan er ernstige problemen zoals een depressie, een eetstoornis, of een dwangneurose. Maar gelukkig niet bij jou? Toch? Jij wilt je ouders en je broer of zus graag helpen, maar soms vergeet je dan jezelf.

Gevoelens

Ook jij kan boos en verdrietig zijn over de beperking, ziekte of stoornis. Misschien had je een bepaald beeld van je broer of zus. Iemand om mee te spelen, een potje mee te voetballen. Vind je het lastig dat je broer of zus er anders uitziet of zich anders gedraagt.  Schaam je je voor de handicap?

Je laat lang niet altijd merken dat je het moeilijk vindt om op te groeien met een zorgintensief broer of zus. Je vindt bijvoorbeeld dat je niet boos mag zijn op jezelf. Je broer of zus kan er ook niets aan doen. Je wil je ouders niet lastigvallen, want die hebben het al zwaar genoeg. En waarom zouden dan jouw ‘kleine problemen’ belangrijk genoeg zijn?

Misschien herken je een aantal klachten en gedragingen bij jezelf dat er meer aan de hand is. Kijk eens naar jezelf. Herken jij jezelf hierin?

 • Lichamelijke klachten als buikpijn, hoofdpijn of bedplassen;
 • Weinig (goede) vriendschappen;
 • Problemen op school;
 • Woedebuien en opstandig gedrag;
 • Experimenteergedrag rond (pubertijd) seks, drank en drugs.

Het is goed om op dit soort signalen bij jezelf  te letten en met je ouders of iemand anders die je vertrouwt, te praten Een goed moment kan zijn als je samen met iets bezig bent: onderweg in de auto of tijdens het samen spelen. Op die manier hoeft de persoon ook niet per se aan te kijken, dit maakt het praten soms makkelijker.

Hulp en ondersteuning

Vind je dit lastig of heb je hier meer hulp bij nodig kan je ook hulp van TiGO inschakelen.

Wij kunnen je bijvoorbeeld helpen met:

 • Contact met andere Brussen
 • Informatie geven over de handicap, chronische ziekte of stoornis.
 • Leren omgaan met je zorg intensieve broer of zus. Gedrag maar ook reacties van anderen op je broer of zus.
 • Op persoonlijk vlak. Als je moeite te hebt om grenzen aan te geven en om aandacht te vragen, Je jezelf weg cijfert.
 • Zelfontplooiing en je rol binnen het gezin. Wat wil jij?
 • Om te verwoorden wat er in je omgaat, wat je dwarszit of wat je lastig vindt.
 • Om bepaalde sociale vaardigheden aan te leren, bijvoorbeeld ruziemaken.
 • Het toekomstbeeld vorm te geven met je zorg intensieve broer of zus. Ouders worden ouder en kunnen straks de zorg niet meer aan. En wat dan?” Wat wordt er van jou verwacht hoe zie je dit zelf?
Meer weten of aanmelden

Vul het contactformulier in of stuur een WhatsApp (06 22 586 230). Je hoort dan binnen drie werkdagen van ons. Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Missie

TiGO gezinsondersteuning sluit aan bij de eigen kracht en het probleemoplossend vermogen van deze zorg intensieve gezinnen. De professionele zorg, begeleiding en ondersteunende diensten zijn gericht en aanvullend op wat het gezin zelf kan. De ouders zijn hierbij de spin in het web, zij regisseren zelf de zorg in het gezin. TiGO is hierin coachend en ondersteunend

Visie

Mijn visie is een samenleving waarin ouders zelf de zorg voor hun zorg intensieve kind(eren) aankunnen en de kinderen zo lang als mogelijk thuis in huiselijke omgeving opgroeien. Vroegtijdige ondersteuningen van het zorg intensieve gezin, voorkomt grotere zorgintensiteit en maatschappelijke onbalans, in de toekomst.

text-only-logo

E: info@tigogezinsondersteuning.nl
T: (020) 22 02 520


Openingstijden:

Werktijden 24/7